hu_flag sk_flag

A Magyar konyha híd – szerepe

A nagy nemzeti konyhák különös gondot fordítanak kultúrtörténeti értékeiket kifejez? Gasztronómiai filozófiájuk meghatározására, elemzésére, népszer?sítésére, amelynek terjesztése jelent?s szerepet játszik nemzetközi sikereikben.

Meglep? módon a Magyar konyha kultúrtörténetét kifejez? gasztronómiai filozófiát eddig még soha nem fogalmazták meg, soha nem írták le !

Több száz könyv jelent már meg a Magyar konyháról, de azok csak ételleírásokat tartalmaznak és egyáltalán nem foglalkoztak a Magyar konyha gasztronómiai filozófiájának magfogalmazásával. Nem foglalkoztak vele, nem fogalmazták meg, mert nem ismerték fel és nem értették meg, annak ellenére, hogy a hagyományos Magyar ételek kultúrtörténete, összeállítása, elkészítési módja magába foglalja a keleti gasztronómiai szemlélet szellemiségét, amely hajdanán meghatározta az ?si Magyar áldozati ételek értékrendjét.

A megújuló Magyar konyha els?rend? célkit?zése és feladata a Magyar gasztronómiai filozófia megfogalmazása, amely a megújulás sikerének biztosítékát képezi.
A Magyar konyhának meg kell találnia sajátos helyét a nemzeti és nemzetközi gasztronómiai irányzatok világában, amelyet csak az ?si hagyományok értékrendjének útmutatásával valósíthat meg. Ez a sajátos hely csak az a gasztronómiai híd – szerep lehet, amely képes kifejezni és harmóniába hozni a keleti és nyugati gasztronómiai értékeket.

A megújuló Magyar konyha gasztronómiai filozófiájának tehát „hidat” képezve, harmóniába kell hoznia a keleti és nyugati gasztronómiai szemléletet, olyan módon, hogy megfeleljen a mai kor dietétikai és gasztronómiai elvárásainak.
Ez a híd – szerep fejezhetné ki a Magyar kultúra, a Magyar gasztronómiai kultúra ?seinkt?l ránk hagyott szellemiségét, örökségét és küldetését. Ugyanakkor ez a híd – szerep jelölné az utat, amelyen járva a Magyar konyha ismét népszer?vé válhatna ugyanúgy itthon, mint külföldön. A Magyar konyhának az egyik legeredetibb kultúrtörténeti háttere van Európa nemzeti konyhái között: nincs még egy olyan konyha Európában, a Török konyha kivételével, amelynek gyökerei a keleti gasztronómiai civilizációhoz, pontosabban a közép – ázsiai lovas kultúrák konyhájához vezetnének vissza. Ez a különleges sajátosság megkülönböztet? kultúrtörténeti érték a Magyar gasztronómiai filozófia ?si értékrendjének kiindulópontja, amelyet fontos lenne megfelel?en kihangsúlyozni. A megújulás csak akkor sikerülhet, ha a Magyar konyha képes lesz kifejezni és harmóniába hozni történelmi hagyományait a modern kor elvárásaival, ízlésvilágával és az egészséges étkezés követelményeivel.A megújuló Magyar konyhának követnie kell a modern táplálkozástudomány alapvet? szabályait, és olyan értékeket népszer?síteni, amelyek megfelelnek az egészséges étkezés követelményeinek.

A megújuló Magyar konyha gasztronómiai filozófiája tehát csak az ?si hagyományok szellemisége, az egészséges étkezés követelményei, és a kor gasztronómiai elvárások közti harmónia megvalósítására épülhet.

A megújuló Magyar konyha gasztronómiai filozófiájának meghatározó értékeit tíz pontban foglaltuk össze:

  • A hagyományos Magyar konyha gasztronómiai öröksége,
  • Jelképes értékek, szimbólumok szerepe,
  • Korszer? egészséges táplálkozás,
  • Sajátos ízvilág, ízharmónia,
  • Egyedi szín és tálalási – sütési - fözési esztétika,
  • Alapanyagok min?sége,
  • Változatos konyhatechnikai eljárások,
  • Állagharmónia,
  • Borok és ételek harmóniája,
  • Alkotás, kreativitás szellemisége.
 
Pozrite kuchy?u
Nagy Fa-Tál aj v 3D!
Babkin trdelník

Podujatia organizované
firmou Nagy Fa-Tál

bollernapok_gyor_logo
szazadok_oroksege_logo

120x240_jav_0319

jazzesbor_logo_300px

Generálni partneri:


koko_logo

 

soproni_logo

 

lipoti_pekseg_logo

 

mfsz_logo

 

logo-2010

 

utazz

 

Totalgz_Log

 

12-oldalas-prosi-big

 

Všetci naši partneri »
http://www.gourmann.hu/

Nagy Fa-Tál Gasztronómiai Kft.
2879 Hánta, Dohány u. 28. Tel/Fax: 06-34/353-216,
e-mail: info@nagyfatal.hu

Honlapkészítés: Adrius Web Team