hu_flag sk_flag
  • főoldal
  • rólunk
  • szolgáltatások
  • gasztrokultúra
  • galéria
  • Referenciák
  • partnereink
  • rólunk írták
  • kapcsolatfelvétel
  • Ételkultúránk
    • Disznótor
    • Gyümölcstermesztés kezdete
    • Húsételek
    • A juhtenyésztés magyar kultúrája
    • Konyhakerti növények
    • A Magyar parasztság ősi ételei
    • Méhészet
    • Őseink és a mai magyarság fűszervilága
    • Őseink ételkultúrája
    • Őseink italai
    • Tájjellegű magyar konyha
  • Növényi ételeink
    • A búza
    • A fejeskáposzta
    • Gombáink
    • Hagymafélék családja
    • Hüvelyesek
    • A kenyér
    • A kukorica
    • A magyar szőlőfajták, mint Hungarikumok
    • Őseink konyhanövényei és fűszerei
    • Őseink tésztaféleségei
    • Tökfélék
    • A paprika
  • Húsételeink
    • A házi nyúl
    • A lóhús
    • A magyar kacsa
    • Magyar őshonos kecske
    • A magyar pulyka
    • A magyar szürke marha
    • Magyar tarka
    • A vaddisznó
    • A mangalica sertés
    • Ősi magyar halfajták
    • Szalontai disznó

Harmónia az Ősi Gasztronómiai értékek és a jelen kor elvárásai között

A Magyar konyha híd – szerepe

A nagy nemzeti konyhák különös gondot fordítanak kultúrtörténeti értékeiket kifejező Gasztronómiai filozófiájuk meghatározására, elemzésére, népszerűsítésére, amelynek terjesztése jelentős szerepet játszik nemzetközi sikereikben.

Meglepő módon a Magyar konyha kultúrtörténetét kifejező gasztronómiai filozófiát eddig még soha nem fogalmazták meg, soha nem írták le !

Több száz könyv jelent már meg a Magyar konyháról, de azok csak ételleírásokat tartalmaznak és egyáltalán nem foglalkoztak a Magyar konyha gasztronómiai filozófiájának magfogalmazásával. Nem foglalkoztak vele, nem fogalmazták meg, mert nem ismerték fel és nem értették meg, annak ellenére, hogy a hagyományos Magyar ételek kultúrtörténete, összeállítása, elkészítési módja magába foglalja a keleti gasztronómiai szemlélet szellemiségét, amely hajdanán meghatározta az Ősi Magyar áldozati ételek értékrendjét.

A megújuló Magyar konyha elsőrendű célkitűzése és feladata a Magyar gasztronómiai filozófia megfogalmazása, amely a megújulás sikerének biztosítékát képezi.
A Magyar konyhának meg kell találnia sajátos helyét a nemzeti és nemzetközi gasztronómiai irányzatok világában, amelyet csak az Ősi hagyományok értékrendjének útmutatásával valósíthat meg. Ez a sajátos hely csak az a gasztronómiai híd – szerep lehet, amely képes kifejezni és harmóniába hozni a keleti és nyugati gasztronómiai értékeket.

A megújuló Magyar konyha gasztronómiai filozófiájának tehát „hidat” képezve, harmóniába kell hoznia a keleti és nyugati gasztronómiai szemléletet, olyan módon, hogy megfeleljen a mai kor dietétikai és gasztronómiai elvárásainak.
Ez a híd – szerep fejezhetné ki a Magyar kultúra, a Magyar gasztronómiai kultúra Őseinktől ránk hagyott szellemiségét, örökségét és küldetését. Ugyanakkor ez a híd – szerep jelölné az utat, amelyen járva a Magyar konyha ismét népszerűvé válhatna ugyanúgy itthon, mint külföldön. A Magyar konyhának az egyik legeredetibb kultúrtörténeti háttere van Európa nemzeti konyhái között: nincs még egy olyan konyha Európában, a Török konyha kivételével, amelynek gyökerei a keleti gasztronómiai civilizációhoz, pontosabban a közép – ázsiai lovas kultúrák konyhájához vezetnének vissza. Ez a különleges sajátosság megkülönböztető kultúrtörténeti érték a Magyar gasztronómiai filozófia Ősi értékrendjének kiindulópontja, amelyet fontos lenne megfelelően kihangsúlyozni. A megújulás csak akkor sikerülhet, ha a Magyar konyha képes lesz kifejezni és harmóniába hozni történelmi hagyományait a modern kor elvárásaival, ízlésvilágával és az egészséges étkezés követelményeivel.A megújuló Magyar konyhának követnie kell a modern táplálkozástudomány alapvető szabályait, és olyan értékeket népszerűsíteni, amelyek megfelelnek az egészséges étkezés követelményeinek.

A megújuló Magyar konyha gasztronómiai filozófiája tehát csak az Ősi hagyományok szellemisége, az egészséges étkezés követelményei, és a kor gasztronómiai elvárások közti harmónia megvalósítására épülhet.

A megújuló Magyar konyha gasztronómiai filozófiájának meghatározó értékeit tíz pontban foglaltuk össze:

  • A hagyományos Magyar konyha gasztronómiai öröksége,
  • Jelképes értékek, szimbólumok szerepe,
  • Korszerű egészséges táplálkozás,
  • Sajátos ízvilág, ízharmónia,
  • Egyedi szín és tálalási – sütési - fözési esztétika,
  • Alapanyagok minősége,
  • Változatos konyhatechnikai eljárások,
  • Állagharmónia,
  • Borok és ételek harmóniája,
  • Alkotás, kreativitás szellemisége.
 
Nézze meg 3D-ben
a Nagy Fa-Tál konyháját!
Nagyi Kürtőskalácsa

Nagy Fa - Tál által
szervezett rendezvények:

bollernapok_gyor_logo
szazadok_oroksege_logo

120x240_jav_0319

jazzesbor_logo_300px

Kiemelt parnereink:


koko_logo

 

soproni_logo

 

lipoti_pekseg_logo

 

mfsz_logo

 

logo-2010

 

utazz

 

Totalgz_Log

 

12-oldalas-prosi-big

 

Összes partnerünk »
http://www.gourmann.hu/

Nagy Fa-Tál Gasztronómiai Kft.
2879 Hánta, Dohány u. 28. Tel/Fax: 06-34/353-216,
e-mail: info@nagyfatal.hu

  • Bannercsere
  • vendégkönyv

Honlapkészítés: Adrius Web Team