hu_flag sk_flag
  • főoldal
  • rólunk
  • szolgáltatások
  • gasztrokultúra
  • galéria
  • Referenciák
  • partnereink
  • rólunk írták
  • kapcsolatfelvétel
  • Ételkultúránk
    • Disznótor
    • Gyümölcstermesztés kezdete
    • Húsételek
    • A juhtenyésztés magyar kultúrája
    • Konyhakerti növények
    • A Magyar parasztság ősi ételei
    • Méhészet
    • Őseink és a mai magyarság fűszervilága
    • Őseink ételkultúrája
    • Őseink italai
    • Tájjellegű magyar konyha
  • Növényi ételeink
    • A búza
    • A fejeskáposzta
    • Gombáink
    • Hagymafélék családja
    • Hüvelyesek
    • A kenyér
    • A kukorica
    • A magyar szőlőfajták, mint Hungarikumok
    • Őseink konyhanövényei és fűszerei
    • Őseink tésztaféleségei
    • Tökfélék
    • A paprika
  • Húsételeink
    • A házi nyúl
    • A lóhús
    • A magyar kacsa
    • Magyar őshonos kecske
    • A magyar pulyka
    • A magyar szürke marha
    • Magyar tarka
    • A vaddisznó
    • A mangalica sertés
    • Ősi magyar halfajták
    • Szalontai disznó

Őseink és a mai magyarság fűszervilága

Fűszernek azokat a többségükben növényi eredetű termékeket nevezzük, amelyeket ételeink és élelmiszeripari készítményeink ízesítésére, illatositására vagy esetleg tatosítására használunk. A fűszerekre táplálkozásunkban nagy szükség van, mivel ízükkel, illatukal és színükkel az alaptáplálékokat élvezetessé teszik, és elősegitik, hogy a szervezet az elfogyasztott ételtápanyagait megfelelően hasznosítsa (Romváry Vilmos-1976). Az emberi táplálkozásra felhasznált alaptápanyagok (liszt, hús, tojás, főzelékfélék stb.) jelentős része fűszer nélkül egyhangú. Az ilyen ételekre kényszerült ember inkább nem eszik, mivel a szervezetében az emésztéshez szükséges nyálképződés csökken, sőt törekvés ősidőktől fennáll, mert a jó étvággyal fogyasztott étel a szervezet jobban hasznosítja. Ennek a célnak az elérését mozdítják elő az ízesítő, zamatosító anyagok, a fűszerek, amelyek az élelmiszereket étvágygerjesztő, ízes főtt vagy sült ételekké alakítják át. A fűszerek helyes használata a konyhaművészet körébe tartozik, de ősidők óta fontos szerepet játszik a népek kultúrtörténetében is.

Minden népnek saját ételkultúrája alakult ki, amely ételkultúra éppolyan meghatározójává lett, mint zenevilága, népművészete, táncvilága, mesevilága, hitvilága vagy bármi más.

Minél magasabb szintre fejlődött egy-egy nép kultúrája, annál változatosabb lett a fűszervilága is. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a fűszervilág a mindennapi népi kultúra – a népi konyha – nélkülözhetetlen elemévé vált.

A fűszereknek étvágyjavító és emésztést elősegítő hatásukon kívül gyógyhatásuk is van. Így például a majoránna szabályozza a bélműködést és görcsoldó hatása is van. Az ánizsnak, a köménynek, az édesköménynek kellemes aromájukon kívül emésztésserkentő, nyálkadugó, felfúvódás gátló hatásuk is van. A kapor a népek régi, kedvelt fűszere, egyszersmind étvágygerjesztő, szélhajtó és gyomorerősítő is és a felfúvódást is gátolja. A háziasszony, amikor a káposztafőzelékbe köményt tesz, akkor csak a fűszerezésre gondol, nem mindenki tudja, hogy ezzel a családjának az étel könnyebb emésztését is elősegíti. A szervezet számára igen fontosak a fűszerek a szag- és ízanyagai, mivel elősegítik a gyomornedv kiválasztását és az anyagcsere –folyamatok serkentését. A finom aromájú fűszerek egyszerre hatnak az ízlésre, a szaglásra és a nyálkiválasztásra, márpedig a nyálkiválasztódás igen fontos az emésztés szempontjából. A jól fűszerezett étel jobban nyálazott és nedvezett táplálékot jelent a szervezet számára, és az így jobban emészthetővé és hasznosíthatóvá válik. A fűszeranyagok a fermentációs folyamatot is jelentősen előmozdítják. Ezen kívül a fűszerek a szív tevékenységére és a vérnyomásra is kedvezően hatnak. A fűszerek illóolaj tartalma gátolja a mikroorganizmusok fejlődését, sőt némelyiküknek csíraölő hatása is van, ezért a fűszerek egy része javítja az élelmiszerek eltarthatóságát és megakadályozzák a bélben lévő káros baktériumok szaporodását. A friss fűszernövényeknek ízjavító tulajdonságaikon kívül még vitamintartalmuk is van. A fűszerek eredetük szerint kül és belföldi fűszerekre, a növényrészek szerint termésekre, magvakra, virágokra, virágrészekre és gyökerekre oszlanak. Megjelenési formájukat tekintve a fűszernövények frissen, száritva, egész és őrölt állapotban kerülnek felhasználásra. A fűszernövények alkatrészei a vitaminokon kívül aromás ízű anyagokat is tartalmaznak, amelyek többnyire éterikus olajok vagy néha kesernyés extraktív anyagok is tartalmaz. Mindezek az emberi szervezetre éltetően hatnak. Hogy a hatóanyagok a fűszernövényekben hogyan képződnek, arra csak általánosságban lehet válaszolni. A növény az általános anyagcsere – folyamatok során átalakítja a felvett anyagokat, és így képződnek a különböző ásványi anyagok, illóolajak, növényi savak, keserű anyagok valamint a különböző nyomelemek, festékanyagok stb.

 
Nézze meg 3D-ben
a Nagy Fa-Tál konyháját!
Nagyi Kürtőskalácsa

Nagy Fa - Tál által
szervezett rendezvények:

bollernapok_gyor_logo
szazadok_oroksege_logo

120x240_jav_0319

jazzesbor_logo_300px

Kiemelt parnereink:


koko_logo

 

soproni_logo

 

lipoti_pekseg_logo

 

mfsz_logo

 

logo-2010

 

utazz

 

Totalgz_Log

 

12-oldalas-prosi-big

 

Összes partnerünk »
http://www.gourmann.hu/

Nagy Fa-Tál Gasztronómiai Kft.
2879 Hánta, Dohány u. 28. Tel/Fax: 06-34/353-216,
e-mail: info@nagyfatal.hu

  • Bannercsere
  • vendégkönyv

Honlapkészítés: Adrius Web Team