hu_flag sk_flag
  • főoldal
  • rólunk
  • szolgáltatások
  • gasztrokultúra
  • galéria
  • Referenciák
  • partnereink
  • rólunk írták
  • kapcsolatfelvétel
  • Ételkultúránk
    • Disznótor
    • Gyümölcstermesztés kezdete
    • Húsételek
    • A juhtenyésztés magyar kultúrája
    • Konyhakerti növények
    • A Magyar parasztság ősi ételei
    • Méhészet
    • Őseink és a mai magyarság fűszervilága
    • Őseink ételkultúrája
    • Őseink italai
    • Tájjellegű magyar konyha
  • Növényi ételeink
    • A búza
    • A fejeskáposzta
    • Gombáink
    • Hagymafélék családja
    • Hüvelyesek
    • A kenyér
    • A kukorica
    • A magyar szőlőfajták, mint Hungarikumok
    • Őseink konyhanövényei és fűszerei
    • Őseink tésztaféleségei
    • Tökfélék
    • A paprika
  • Húsételeink
    • A házi nyúl
    • A lóhús
    • A magyar kacsa
    • Magyar őshonos kecske
    • A magyar pulyka
    • A magyar szürke marha
    • Magyar tarka
    • A vaddisznó
    • A mangalica sertés
    • Ősi magyar halfajták
    • Szalontai disznó

Méhészet

Az ember és a méhek kapcsolata a történelem előtti időkig nyúlik vissza. A mézgyűjtés legrégebbi nyoma a kőkorszakból való. Egy 20.000 éves spanyolországi barlangrajzon két emberi alakot láthatunk amit egy sziklarepedésben élő méheket igyekeznek kirabolni. A méz a kőkorszak óta nemcsak édesítőszer, hanem különleges kultikus jelentőséggel is bírt. Esküvői ünnepségeken, temetéseknél, varázslások során, tartosito és fertőtlenítő szerként is használták. Indiában a méhészet vallási tevékenységnek számított: hitük szerint Visna egy lótuszlevélen néha méh alakjában jelent meg. A régi indiai hit szerint a testet a lélek méh alakjában hagyja el. Az egyiptomiak már Kr. előtt 2500-ban ismerték a méhészkedést, sőt a Níluson hajózva vándorméhészkedést is fojtattak. A méz fontos gyógyszer alapanyag is volt. Az antik világhíres orvosa Hippokratész is szívesen gyógyított mézzel. Különösen a vízben vagy ecetben oldott „savanyú” mézet ajánlották. A régi görögök a mézet „melli”-nek nevezték, ami annyit jelent, mint „különlegesen jó”. A méhek általában a szorgalmat, a háziságot, a takarékosságot, a jótékonyságot, a barátságot, a kitartást, az éberséget, az okosságot és az ügységet jelképezték. A romaiak átvették a görögöktől a méz iránti tisztelettel és elsajátították tőlük a mézbor készítését, a tudományát. A galloktól és a germánoktól a mézsör készítését lesték el. Fegyvereikre, mint a tántoríthatatlan bátorság és elszántság jelképét különös szeretettel vésték rá a méheket. A Biblia is sűrűn foglalkozik a méhekkel, és a mézzel. Az Ígéret Földjén,,tejjel, mézzel folyó Kánaánként „ emlegeti.

Belső-Ázsiában a Stein Aurél által 1913-1915 között feltárt asztanai temető egyik aknasírjának falfestményén méhkaptárokat és méheket találhatunk.

A legkeletibb és legősibb török nyelvben a mézet. „mer” – nek, a méhet „méh” - nek nevezték régen is és ma is.

A méhészet őseink kialakulásának helyén és idejében, Eurázsiában már rég elterjedt foglalkozási ág volt, a méh és a méz szavak egyaránt megvannak a kínai és a török nyelvben,

így azt nem lehet finnugorokhoz  kötni . A kínaiak a méhészetet 4000 éve ismerik, erről a kínai évkönyvből bő tudósításokat kapunk . Már Hérodotosz tesz említést arról, hogy az ő idejében, azaz 2600 évvel ezelőtt az Isztor ( Duna ) mellékén lakó trákok méheket tenyésztettek. A méhészethez a Kárpátoktól az Al-Dunáig elterülő hatalmas hárserdők jó méhlegelőt biztosítottak. Magyarország területén már jóval a honfoglalás előtt foglalkoztak méhészettel. A honfoglalás után a magyarságnál is felvirágzott a méhészet, kivált a kolostorok és a templomok közelében. Ősi méhészkedő nép vagyunk, az Árpád korban a falvak sora foglalkozott méhészettel. Födémes, Méhész, Méhes, Méhlő, Sonkolyos helységneveink és Méznevelő, Mézművelő, Mézadó személyneveink tanúsítják, hogy ez az ősi foglalkozás első királyaink alatt virágzott is Födémes helynevünket Bátky Zsigmond úgy magyarázza, hogy az élőfa-odvakban levő méhcsaládokat télire úgy védtük, hogy a nyílást deszkával (födémmel) szegeztük le. A keresztény hit terjedésével a viaszfogyasztás is fokozatosan emelkedett, hiszen akkoriban a legjelentősebb világító anyag a különféle fáklyák és az olajok mellett a méhviasz volt. A méhészetről az első írásos emlékeink Szent István korából származnak. Az 1019. évről szóló adománylevelében Szent István meghagyja, hogy a zalavári apátságot földjeiben, szőlőiben, halászatában és méhtartásában senki ne háborgassa. Ezen okmányból azt is megtudjuk, hogy az apátságnak a Dráva vidékéről évenként tizenkét font viasz járt. A méhészet fejlődésével párhuzamosan a munkamegosztás is megfigyelhető. különálló foglalkozási ággá válik a viaszkészítő, a mézsörfőző, valamint a mézeskalács sütő.  A méz volt a legfontosabb édesítőszer, szívesen fogyasztottak mézsört, sőt a bort is gyakran mézzel,,nemesítették. Sajátos magyar mézféleség a szelídgesztenyénél már említett dél-magyarország gesztenyeméz az ország egyik régi időktől  kedvelt  faja, a nagylevelű hárs Tilia platyphyllos),az ezüst hárs ( Tilia argentea)  és a kislevelű hárs ( Tilia cordata)- a  hárfák régies neve száldokfa vagy szódokfa volt – nektárjából gyűjtött hársméz vagy hárs lépesméz. Sajátos magyar méz a medvehagymaméz vagy vadfokhagymaméz  ( cigányfoghagymaméz) , amelyet a méhek a Liliaceae-k családjába tartozó, a Kárpát- medencében az őskőkor óta őshonos medvehagyma (Allium ursinum L. ) nektárjából gyűjtik. Sajnos a mezőföldi napraforgó virágméz, amely a napraforgó (Helianthus annuus )

fészkes virágzatából ( Compositae ) gyűjtött nektárból készül. A mezőföldi napraforgóméz színe az aranysárgától a narancssárgáig terjed. Illata a napraforgó virágjára emlékeztető, közepesen intenzív. Frissen szirupszerű, sűrűn folyó állományú, de közepesen gyorsan kristályosodik. Tároláskor két fázisra válik : felül folyékony olajszerű és színű, alul viszont vajszerű és kristályos. A mezőföldi napraforgóméz legfontosabb kémiai jellemzői : ( gyümölcscukor ) és glükóz ( szőlőcukor ) aránya 1:1, szacharóztartalma nem haladja meg az 5-7 %-ót, pollenaránya átlagosan 35-40 %, savas kémhatású pH-érték 3,6-4,5 közötti ( Szalai László – Hortiné Batho Edit 2001 ) . Györ-Moson-Sopron megye, különösen Nagyberek Baranya megye és a Dráva mente nevezetes aranyvesszömézéröl, amelyet más néven Solidage méznek, mimóza-méznek, Jáger-kender méznek, Hansági sárga vessző méznek, Jancsi vessző méznek, Aranyos istápfű méznek vagy Aranyos juta méznek is neveznek. A szolidágóméz a növény késői virágzása miatt Magyarországon az utolsó, egyes régiókban tömegesen előállítható, sajátos zamatú, aranyszínű, sűrűn folyó, illetve finom szemcsés, kristályosodásra hajlamos méz. Illata enyhe, kissé kesernyés, íze zamatos, lágy, jellegzetes, flavonoid-tartalma jelentős. E fészkes-virágzatúakhoz tartozó növény ( Solidago virgaaurea ) egész Eurázsiában honos, de elsősorban Nyugat- és Dél-Dunántúl ártereiben, ligeteiben és ligeterdőiben található.
 
Nézze meg 3D-ben
a Nagy Fa-Tál konyháját!
Nagyi Kürtőskalácsa

Nagy Fa - Tál által
szervezett rendezvények:

bollernapok_gyor_logo
szazadok_oroksege_logo

120x240_jav_0319

jazzesbor_logo_300px

Kiemelt parnereink:


koko_logo

 

soproni_logo

 

lipoti_pekseg_logo

 

mfsz_logo

 

logo-2010

 

utazz

 

Totalgz_Log

 

12-oldalas-prosi-big

 

Összes partnerünk »
http://www.gourmann.hu/

Nagy Fa-Tál Gasztronómiai Kft.
2879 Hánta, Dohány u. 28. Tel/Fax: 06-34/353-216,
e-mail: info@nagyfatal.hu

  • Bannercsere
  • vendégkönyv

Honlapkészítés: Adrius Web Team