hu_flag sk_flag
  • főoldal
  • rólunk
  • szolgáltatások
  • gasztrokultúra
  • galéria
  • Referenciák
  • partnereink
  • rólunk írták
  • kapcsolatfelvétel
  • Ételkultúránk
    • Disznótor
    • Gyümölcstermesztés kezdete
    • Húsételek
    • A juhtenyésztés magyar kultúrája
    • Konyhakerti növények
    • A Magyar parasztság ősi ételei
    • Méhészet
    • Őseink és a mai magyarság fűszervilága
    • Őseink ételkultúrája
    • Őseink italai
    • Tájjellegű magyar konyha
  • Növényi ételeink
    • A búza
    • A fejeskáposzta
    • Gombáink
    • Hagymafélék családja
    • Hüvelyesek
    • A kenyér
    • A kukorica
    • A magyar szőlőfajták, mint Hungarikumok
    • Őseink konyhanövényei és fűszerei
    • Őseink tésztaféleségei
    • Tökfélék
    • A paprika
  • Húsételeink
    • A házi nyúl
    • A lóhús
    • A magyar kacsa
    • Magyar őshonos kecske
    • A magyar pulyka
    • A magyar szürke marha
    • Magyar tarka
    • A vaddisznó
    • A mangalica sertés
    • Ősi magyar halfajták
    • Szalontai disznó

Fejeskáposzta

Más néven főzelék-káposzta. Kozmopolita, eurázsiai – feltehetően közép-ázsiai - eredetű konyhakerti növény: mai megjelenési alakja sok évszázados termesztés és nemesítés eredménye.

A káposzta a hüvelyesek után a legfontosabb zöldségfélénk, amely bár vadon nagy területeken él, mégis először Elő-Ázsiában került a kertekbe és onnan terjedt szét elsősorban a Földközi-tenger vidékére. Európában a káposztát a Mediterráneumban feltehetően már az újkőkorban is termesztették és Európa népeinek egyik legfontosabb alapétele lett: itt sok új változást és fajtát alakítottak ki, ezért De Candolle esetleg európai őshazájára is gondolt.

Változatossága igen gazdag, kiterjed mind a szárra, mind a levélre, mind a termetre, mind a virágzatra vonatkozóan is. A szárkáposztát halványították, mint a spárgát. A leveles káposzta szára megnyúlt, leveleit főleg takarmánynak használják, ezért Marhakáposztának is nevezik. A Lacuturi káposzta a rómaiak korában átmenetet képezett a fejes káposzta felé. A Pompeji káposzta a karalábé előfutára volt az ókorban. Később a Szavojai kelkáposzta Szavojában keletkezett. A XVI. sz.–ban a káposztának már a régi római gazdasági- és természetföldrajzi írók több változatát és fajtáját ismertették, aminek alapján jól áttekinthették az akkori változatot. Az ókori változatok egy részét ma már nem termesztik. Theophrasztosz még csak 3 féle káposztát, Plinius 6 félét, Tournefort mindegy 20-at, és De Candolle pedig már 30-nál is többet különböztet meg. Magas C-, B- és A-vitamin-tartalma miatt jelentős élelmiszer volt/lett.

A „káposzta” szó feltehetően a kelta „kap”–ból, vagy a latin „caput” (fej) szóból származtatható. A „káposzta” szó első írott magyarországi megjelenése 1336-ból származik, amikor személynévként szerepelt. Egy 1395. évi forrásban a „Vereskapuszta” és „Fejeskapuszta” is előfordul. Első jelentése „a keresztesvirágúak családjába tartozó konyhakerti és takarmánynövény”.

Őseink ételkultúrájának egyik összetevője volt; már a középkor óta, főleg hússal egybefőzve vagy töltve tömegételként fogyasztották. A határban külön „káposztáskertekben” termesztették; a káposztalevelet az ország alakjához hasonlították és „Magyarország címerének” is nevezték. Ezt a hasonlóságot először a Zrínyi-szakácskönyv szerzője írta le 1662 előtt. Lippai János az első Magyar nyelvű kertészeti könyv szerzője a káposztát 1664-ben régi, elterjedt, magyar ételalapanyagként említette, Bél Mátyás a XVIII. század elején a szalonnával, disznóhússal főtt káposztát dicsérte, de a káposztát és a káposztás ételeket még 1796-ban Gvadányi János is a „Magyar nemzeti ételek” között az első helyre tette. Nem „Magyar módra” elkészítve szintén egész Európa egyik legfontosabb alapélelme volt. A magyarok csak „megkeresztelték” sokféle módon való elkészítésével. Minthogy a káposzta kozmopolita növény, így a Kárpát-medencében is mindig jelen volt. A magyaroknak „a káposztánál lényegesen magasabb rendű étkezési növényei is voltak”, ezért annak nagyobb mértékű elterjedése csak a XVIII. sz. második felében, az 1786-os évben kezdődött. A Gödöllő és környékére költözött Grassalkovich család 1786-ban telepített káposztát, amelyből ugyan szedett dézsmát, de a szegényebb lakosságnak élelmet biztosított.

Hagyományos magyar termesztési körzeteink Devecser, Balinka, Fehérvárcsurgó, Szigetköz, Vecsés és Hajdúhadháza voltak, ahol számos tájfajta alakult ki.

A nagy magyarországi káposztatermelő körzetek sajátos fajtákat nemesítettek ki, melyek minősége fölött magas színtű paraszti tudással őrködtek. Ilyen tájfajta pl.: a Hajdúságban a Hadházi tájfajta, amely kissé lapos, kemény és tömött.

A káposztát főzve, rakottan, töltötten, frissen káposztasalátának is használják.

 
Nézze meg 3D-ben
a Nagy Fa-Tál konyháját!
Nagyi Kürtőskalácsa

Nagy Fa - Tál által
szervezett rendezvények:

bollernapok_gyor_logo
szazadok_oroksege_logo

120x240_jav_0319

jazzesbor_logo_300px

Kiemelt parnereink:


koko_logo

 

soproni_logo

 

lipoti_pekseg_logo

 

mfsz_logo

 

logo-2010

 

utazz

 

Totalgz_Log

 

12-oldalas-prosi-big

 

Összes partnerünk »
http://www.gourmann.hu/

Nagy Fa-Tál Gasztronómiai Kft.
2879 Hánta, Dohány u. 28. Tel/Fax: 06-34/353-216,
e-mail: info@nagyfatal.hu

  • Bannercsere
  • vendégkönyv

Honlapkészítés: Adrius Web Team