hu_flag sk_flag
  • főoldal
  • rólunk
  • szolgáltatások
  • gasztrokultúra
  • galéria
  • Referenciák
  • partnereink
  • rólunk írták
  • kapcsolatfelvétel
  • Ételkultúránk
    • Disznótor
    • Gyümölcstermesztés kezdete
    • Húsételek
    • A juhtenyésztés magyar kultúrája
    • Konyhakerti növények
    • A Magyar parasztság ősi ételei
    • Méhészet
    • Őseink és a mai magyarság fűszervilága
    • Őseink ételkultúrája
    • Őseink italai
    • Tájjellegű magyar konyha
  • Növényi ételeink
    • A búza
    • A fejeskáposzta
    • Gombáink
    • Hagymafélék családja
    • Hüvelyesek
    • A kenyér
    • A kukorica
    • A magyar szőlőfajták, mint Hungarikumok
    • Őseink konyhanövényei és fűszerei
    • Őseink tésztaféleségei
    • Tökfélék
    • A paprika
  • Húsételeink
    • A házi nyúl
    • A lóhús
    • A magyar kacsa
    • Magyar őshonos kecske
    • A magyar pulyka
    • A magyar szürke marha
    • Magyar tarka
    • A vaddisznó
    • A mangalica sertés
    • Ősi magyar halfajták
    • Szalontai disznó

A vaddisznó

A Kárpát-medence egész területén előfordul, vadászata és fogyasztása már a történelem előtti időkre nyúlik vissza.

Három alfaja a legjelentősebb:

  • a közép-európai (Sus scrofa scrora),
  • a szardéniai (Sus scrofa meridionális)
  • és a délkelet-ázsiai (Sus scrofa vittatus) vaddisznó.


Ez utóbbiakkal őseink őshazájukban is megismerkedhettek, a közép-európai alfaj pedig hazánkban megérte a mát.

A közép-európai vaddisznónak a jelentősége, hogy „magyar jellegű” sertéseink (szalontai, bakonyi, mangalica) kereszteződések révén ebből származnak. Zrínyi Miklós hadvezért egy vadászat alkalmával vaddisznó ölte meg.

A vaddisznóból készült ételek a magyarság ételkultúrájának szerves részét alkotják: a középkorban a főúri és a királyi udvartartás étkezésében rendszeresen jelen voltak, de a közemberek is szívesen fogyasztották. XVI. századi erdélyi fejedelmi szakácskönyvben ezt olvassuk: „Disznóhús az, kit erdeinek hínak szekfüves lével”.
Ma a vaddisznó éves terítéke 43.000-re tehető.

A vaddisznó testhossza 150-200 cm, magassága 80-110 cm, zsigerelt testtömege 70-170 kg.
Szőrzete erős, testtájanként változó színű, szürke, barnás, fekete. Táplálkozása vegyes, a növényi táplálék mellett az állati eredetűt is elfogyasztja.

A vaddisznó családi kötelékben él, kondákat a kocák alakítanak, s vezetnek. Az állatok 9 hónapos korukban válnak ivarérettekké.

 
Nézze meg 3D-ben
a Nagy Fa-Tál konyháját!
Nagyi Kürtőskalácsa

Nagy Fa - Tál által
szervezett rendezvények:

bollernapok_gyor_logo
szazadok_oroksege_logo

120x240_jav_0319

jazzesbor_logo_300px

Kiemelt parnereink:


koko_logo

 

soproni_logo

 

lipoti_pekseg_logo

 

mfsz_logo

 

logo-2010

 

utazz

 

Totalgz_Log

 

12-oldalas-prosi-big

 

Összes partnerünk »
http://www.gourmann.hu/

Nagy Fa-Tál Gasztronómiai Kft.
2879 Hánta, Dohány u. 28. Tel/Fax: 06-34/353-216,
e-mail: info@nagyfatal.hu

  • Bannercsere
  • vendégkönyv

Honlapkészítés: Adrius Web Team