hu_flag sk_flag
  • főoldal
  • rólunk
  • szolgáltatások
  • gasztrokultúra
  • galéria
  • Referenciák
  • partnereink
  • rólunk írták
  • kapcsolatfelvétel
  • Ételkultúránk
    • Disznótor
    • Gyümölcstermesztés kezdete
    • Húsételek
    • A juhtenyésztés magyar kultúrája
    • Konyhakerti növények
    • A Magyar parasztság ősi ételei
    • Méhészet
    • Őseink és a mai magyarság fűszervilága
    • Őseink ételkultúrája
    • Őseink italai
    • Tájjellegű magyar konyha
  • Növényi ételeink
    • A búza
    • A fejeskáposzta
    • Gombáink
    • Hagymafélék családja
    • Hüvelyesek
    • A kenyér
    • A kukorica
    • A magyar szőlőfajták, mint Hungarikumok
    • Őseink konyhanövényei és fűszerei
    • Őseink tésztaféleségei
    • Tökfélék
    • A paprika
  • Húsételeink
    • A házi nyúl
    • A lóhús
    • A magyar kacsa
    • Magyar őshonos kecske
    • A magyar pulyka
    • A magyar szürke marha
    • Magyar tarka
    • A vaddisznó
    • A mangalica sertés
    • Ősi magyar halfajták
    • Szalontai disznó

A magyar szőlőfajták, mint Hungarikumok

Napjainkban Földünkön egyre nagyobb teret hódít a globalizáció, mely csillogtatja nagyvonalúságát, bővíti a gazdasági lehetőségeket, általa mindinkább központi kérdésé válik az érdek, nő termelési kockázat, ezáltal a felelősségünk is. Mi, emderek pedig nem vesszük észre, hogy közben megfoszt bennünket féltve őrzött nemzeti kincseinktől…A globalizáció hatásaként számítanunk kell a fajtagazdagság elszegényesedésére.

A piac a már ismert fajtaneveket könnyebben elfogadja, és feledteti a kisebb régiók nagyszerű fajtáit. Pedig ezek a fajták a kisebb régiók szülöttei, ott honosodtak meg, ott adják különleges értékeiket a termesztőknek, a borászoknak és a fogyasztóknak.

Ezek a helyi fajták az emberi történelem és az élőhelyek evolúciója útján, egyes népcsoportok munkálkodása nyomán és velük harmoniában, szokásaikhoz illesztve maradtak fent.

Egy nagyobb földrajzi egységben (régióban), ahol a talajok azonos földtörténeti korban keletkeztek és formálódtak, ahol azonos éghajlat uralkodik, ahol azonos gazdasági adottságok adják meg egy-egy szőlőfajta termesztéséhez a szükséges feltételeket, ott csakis azok a fajták szelektálódnak ki és maradnak fent, amelyek genotípusa e feltételekhez alkalmazkodott és termesztési borászati értékei a leggazdaságosabban hasznosultak” (Hajdú Edit, 2003).

Közép-Európában a főként magyarok, lakta Kárpát-medence is egy ilyen régió, ahol a lakosság évszázadokon áttermesztve formálta és szelektálta a keltáktól, a milétosziaktól, a rómaiaktól ránk maradt és az őseink által keletről behozott szőlőfajokat és szőlőfajtákat.

Az évszázadok során nőtt a szőlő formagazdasága és a termesztési tapasztalat: gazdagodtak a fajtákhoz kapcsolódó népszokások, emlékek, amelyeket most a giodalizáció fenyeget.

A Kárpátok hegyei által koszorúzott medence bölcsője az ősi, de sok új szőlőfajtának is.

Az itt élő fajták vagy természetes úton (spontán mutációk vagy spontán kereszteződések által) az evolúció során szelektálódtak, vagy pedig tudatos hibrizáció termékei.

A honos és főleg a régi fajták eredete nem minden esetben ismert előttünk (Hajdú Edit, 2003. p.8. ). De bárhogyan is keletkeztek a magyar fajták, a Kárpát-medence ökológiai és ökonómia adottsága között maradnak fenn és még ma is termesztik. Ezek a ,,hungaricum”-ok. Ez hagyomány, és ha hagyományról beszélünk,  Ladocsi Gábor (1999) értelmezésében értékeket szolgálva valamit átadunk. S a hagyomány akkor érték számunkra, ha azt a valamit megbecsüljük és megbecsültetjük, szolgáljuk és felelősséggel a következő nemzedéknek értékként, továbbadjuk.

A hagyománynak személyes jellege van, emberekhez kötődik.

Ahhoz, hogy a hagyományt őrizzük és továbbadjuk, szükség van ahhoz, hogy lekötelezettjei legyünk, tudjuk, hogy az valóban a miénk, s úgy kezeljük, mint elidegeníthetetlen értéket. A Hungarikumok azok a szőlőfajták, amelyek kizárólag a Kárpát-medencében őshonosak, minden bizonnyal itt keletkeztek, vagy régóta termesztésben vannak a magyar földeken, mert alkalmazkodtak az azok által nyújtott élettérhez.

Ezeket a szőlőfajtákat a Föld szőlőreáljában vagy nem termesztik máshol, vagy termesztésük jelentéktelen, s inkább csak gyűjteményes jellegű. Ezeket a fajtákat a mai szőlészet és borászok a hagyomány útján megismerték, vagy elődeik már eredményesen termesztették, a belőlük készített borok márkanevet kaptak, a magyar ízlésvilágnak megfelelnek és ünnepeinkhez (keresztelő, lakodalom stb.) illenek, az adott esemény hangulatát felemelik és alkalmasak a magyar emberi kapcsolatok kialakítására, fenntartására.

Szőlő-hungarikumok tehát azok a szőlőfajták, amelyek itt születtek, vagy vidékről érkeztek, de meghonosodtak a magyar régióban, és hagyományainkhoz kapcsolódtak, gazdaságosan termeszthetőek, és étkezési szokásainkhoz illenek akár friss szőlőként, akár finom borként. Ezek a szőlőfajták elsősorban a magyarság szőlőtermesztési és borászati kultúrájának része.

Nem nevezhetők ,,hungaricumnak”azok a fajták, amelyek nem magyar földről származnak, egy nagy régióban, ezen belül több száz éve már a Kárpát-medencében is termesztik.

Ezeket,,honosított fajtáknak” nevezzük.

,, A magyar és honosított fajtákat éppen nekünk, magyaroknak illik és szükséges menteni, hogy fennmaradjanak az egész Kárpát-medencében a jövő generációnak.

Még ha jobb fajták is jönnek elő, az ő szerepűk – ha másért nem is – de a hagyományok, a történelmünk megőrzése és önbecsülésünk miatt nagy jelentőséggel bírnak majd. Emlékeket őriznek, generációkról generációra a családokban, a népköltészetben. Ha ezek a régi fajták több száz éve fennmaradtak valamit jelentenek. Jelentik egyrészt azt, hogy egy hatalmas szelekciós nyomást kibírtak, túlélték és fennmaradtak, másrészt, hogy a magyarok megszerették, és ezért megőrizték őket (Hajdú Edit, 2003. p.16). A Kárpát-medence borvidékeinek jellemző szőlőfajtái elsősorban a magyar népnek jelentenek kincset, hiszen történelmünkhöz, híres és kedvelt személyekhez, szépséges tájakhoz, hangulatos szüretekhez és borkóstolókhoz, ünnepséghez vagy éppen verejtékes munkához, kalandos szaporítóanyag-beszerzéséhez és ki tudja még mi mindenhez kapcsolódnak. Az a nép, amely ezeket a fajtákat megtalálta vagy kinemesítette, termesztésben fenntartotta, a piacon termékeit megismertette, étkezési szokásaihoz illesztette, pótolhatatlan értéket birtokol. Vigyázni kell rájuk, mert a régi magyar fajták eltűnőben vannak.
 
Nézze meg 3D-ben
a Nagy Fa-Tál konyháját!
Nagyi Kürtőskalácsa

Nagy Fa - Tál által
szervezett rendezvények:

bollernapok_gyor_logo
szazadok_oroksege_logo

120x240_jav_0319

jazzesbor_logo_300px

Kiemelt parnereink:


koko_logo

 

soproni_logo

 

lipoti_pekseg_logo

 

mfsz_logo

 

logo-2010

 

utazz

 

Totalgz_Log

 

12-oldalas-prosi-big

 

Összes partnerünk »
http://www.gourmann.hu/

Nagy Fa-Tál Gasztronómiai Kft.
2879 Hánta, Dohány u. 28. Tel/Fax: 06-34/353-216,
e-mail: info@nagyfatal.hu

  • Bannercsere
  • vendégkönyv

Honlapkészítés: Adrius Web Team