hu_flag sk_flag
  • főoldal
  • rólunk
  • szolgáltatások
  • gasztrokultúra
  • galéria
  • Referenciák
  • partnereink
  • rólunk írták
  • kapcsolatfelvétel
  • Ételkultúránk
    • Disznótor
    • Gyümölcstermesztés kezdete
    • Húsételek
    • A juhtenyésztés magyar kultúrája
    • Konyhakerti növények
    • A Magyar parasztság ősi ételei
    • Méhészet
    • Őseink és a mai magyarság fűszervilága
    • Őseink ételkultúrája
    • Őseink italai
    • Tájjellegű magyar konyha
  • Növényi ételeink
    • A búza
    • A fejeskáposzta
    • Gombáink
    • Hagymafélék családja
    • Hüvelyesek
    • A kenyér
    • A kukorica
    • A magyar szőlőfajták, mint Hungarikumok
    • Őseink konyhanövényei és fűszerei
    • Őseink tésztaféleségei
    • Tökfélék
    • A paprika
  • Húsételeink
    • A házi nyúl
    • A lóhús
    • A magyar kacsa
    • Magyar őshonos kecske
    • A magyar pulyka
    • A magyar szürke marha
    • Magyar tarka
    • A vaddisznó
    • A mangalica sertés
    • Ősi magyar halfajták
    • Szalontai disznó

A magyar pulyka

Eredetileg a XVII. században a Duna-Tisza közén terjedt el.
Fekete és fehér színben tenyésztették: idővel a fekete színváltozatú egyedek száma erősen lecsökkent és a XIX-XX. század fordulójával a fehér színváltozat került túlsúlyba.
Később a testsúly növelése érdekében a fehér magyar pulykát a mexikói fehér pulykával nemesítették. Sajnos az ősi magyar pulyka eredeti változatai ma már alig fellehetők.

A Duna-Tisza Közti területen nevelt fehér magyar pulyka tolla – különösen a hónalj alatti, ún. „marabutoll” – igen értékes árucikknek számított.

Szerepe a második világháború utáni időkben egyre jelentősebbé vált, hiszen szaporítása mellett a bronzpulyka javítására felhasználták a kistestű magyar pulykát is.

A fekete magyar pulyka tollazata egyöntetű fekete, csőre és lába palaszürke. Húsa szép fehér, mely a maga idejében igen keresett volt. Testsúlya kisebb, mint a fehér pulykáé.

Tojáshozama 30-35 darabra tehető: fehéres alapszínű, barnás pettyezettségű tojást tojik.
Gyorsan fejlődik, kiváló kotló és nevelő állat.
Élelemszerzésben szinte utolérhetetlenül szorgalmas.

Húsminősége a külterjes tartásnak is köszönhetően a legigényesebb külföldi piacokon is csemegeszámba megy, belőle minden mennyiséget könnyen értékesíthetnénk – ha lenne elegendő.
Az iparszerű állattartásra való áttörés okozta változások az 1960-as években újra visszaszorították a parlagi pulykákat, amelyek a tanyavilág felmorzsolódásával együtt tűntek el.
Sajnos a Magyar pulyka ma már csak szórványosan vagy alig lelhető fel az alföldi tanyavilágban.

 
Nézze meg 3D-ben
a Nagy Fa-Tál konyháját!
Nagyi Kürtőskalácsa

Nagy Fa - Tál által
szervezett rendezvények:

bollernapok_gyor_logo
szazadok_oroksege_logo

120x240_jav_0319

jazzesbor_logo_300px

Kiemelt parnereink:


koko_logo

 

soproni_logo

 

lipoti_pekseg_logo

 

mfsz_logo

 

logo-2010

 

utazz

 

Totalgz_Log

 

12-oldalas-prosi-big

 

Összes partnerünk »
http://www.gourmann.hu/

Nagy Fa-Tál Gasztronómiai Kft.
2879 Hánta, Dohány u. 28. Tel/Fax: 06-34/353-216,
e-mail: info@nagyfatal.hu

  • Bannercsere
  • vendégkönyv

Honlapkészítés: Adrius Web Team