hu_flag sk_flag
  • főoldal
  • rólunk
  • szolgáltatások
  • gasztrokultúra
  • galéria
  • Referenciák
  • partnereink
  • rólunk írták
  • kapcsolatfelvétel
  • Ételkultúránk
    • Disznótor
    • Gyümölcstermesztés kezdete
    • Húsételek
    • A juhtenyésztés magyar kultúrája
    • Konyhakerti növények
    • A Magyar parasztság ősi ételei
    • Méhészet
    • Őseink és a mai magyarság fűszervilága
    • Őseink ételkultúrája
    • Őseink italai
    • Tájjellegű magyar konyha
  • Növényi ételeink
    • A búza
    • A fejeskáposzta
    • Gombáink
    • Hagymafélék családja
    • Hüvelyesek
    • A kenyér
    • A kukorica
    • A magyar szőlőfajták, mint Hungarikumok
    • Őseink konyhanövényei és fűszerei
    • Őseink tésztaféleségei
    • Tökfélék
    • A paprika
  • Húsételeink
    • A házi nyúl
    • A lóhús
    • A magyar kacsa
    • Magyar őshonos kecske
    • A magyar pulyka
    • A magyar szürke marha
    • Magyar tarka
    • A vaddisznó
    • A mangalica sertés
    • Ősi magyar halfajták
    • Szalontai disznó

A magyar kacsa

A magyar kacsa parlagi fajtának tekinthető, eredeti hazai kacsafajta: megszelídítése a Kárpát-medencében történt. Kicsi teste  és ősi leszármazásának hiányos, megbízhatatlan adatai miatt  sok tenyésztő sokáig nem akarta magyar kacsának elismerni, inkább ,,közönséges kacsának” vagy ,, paraszt kacsának” nevezik. Testsúlya alapján a kisebb testű kacsafajtákhoz tartozik: végtagjaik rövidek, csőre színe a fehér változatnál sárgásvörös, a tarka változatnál szürkészöld, sárga, pigment nélküli. A török időkben nagyobb testű kacsák kerültek az országba, amelyeket mindig megkülömböztettek a hazai kacsáktól. Így például 1617-ben Léván szerepelnek ”sárga színű török kacsák, óriás kacsák és közönséges kacsák”. A törökök által hozott kacsák aztán a hazai állományt feljavították. Hreblay Emil (1907) a XIX. XX. századfordulón elfogadott tenyésztési szemléletnek megfelelően a magyar kacsa fehér színű változatának tartását és pekingi kacsával történő nemesítését javasolta: ezt nem tették a tarka (vadas) színűvel, ezért a jobban megőrizte őshonos jellegét. Hreblay Emilnél 81912) olvassuk: „a magyar kacsának sok jó tulajdonsága van. Különösen nevezetesek azok a jók, amelyek tenyésztését olcsóvá teszik. Ilyen igénytelensége, fürgesége, takarmánykereskedési ösztöne, edzettsége és szaporasága. Ezt a sok jó tulajdonságot még tetézi kitűnő ízű húsa és finom tolla. A magyarfajta kacsa értékes állat, melyet feltétlenül meg kell becsülni és további tenyésztés alapanyagául venni. Fődolog, hogy helyesen megválasszuk a szaporításra szánt tojókat és azokat a pekingi gácsérokkal keresztezve, állítsunk elő ivadékot…”

Hreblay amellett, hogy a továbbtenyésztésre a fehér színváltozatot javasolja, „becsmérli” a magyar tarka kacsát írva, hogy „maholnap ha a ma érvényben lévő baromfitenyésztési irányzatot valami jó „angyal” meg nem változtatja, bizony csodálkozni fogunk azon, hogyha csupa tarka kacsát tálunk.” Mindezek ellenére az eredeti, őshonos jellegét mind a mai napig legjobban, változatlan formában a tarka (vadas színű) magyar kacsa őrizte meg, hiszen nem próbálták külföldi fajtákkal „nemesíteni”. Bár a magyar parlagi kacsa létszáma az elmúlt évtizedekben erősen lecsökkent, egyedi kisebb számban az alföldi tanyákon és Erdélyben még megtalálható.

A magyar kacsát ősi magyar fajtaként kezelhetjük, hiszen hazánk mocsaras vidékein alakult ki olyanná, mint azt ma ismerjük. A magyar parlagi kacsának több színváltozata alakult ki: legelterjedtebb a fehér színű változat, ritkábban tarka („vadas”), barna, fekete és szürke. A magyar kacsa koponyája lapos, feje hosszú. Törzse hossztengelye vízszintes, teste arányos, oldalról téglalap alakú. A magyar kacsa a hazai paraszt gazdaságoknak legfontosabb vízi szárnyasa volt; amíg a libát többnyire eladásra vagy tolláért tartották, a kacsanevelés elsősorban a család ellátását szolgálta. Hagyományból tudjuk; hogy Jókai Mór szenvedélyesen szerette a sült kacsát, de felesége addig nem adott neki ebédet, míg 30-40 oldal meg nem írt, Miután délután a sült kacsához jutott, már igen ki volt éhezve: ekkor mondta híres mondatát: „A kacsa a leghasznosabb állat, mert egy embernek egy kacsa kevés, kettő, pedig sok” – nyilván kis termetű magyar kacsát kapott.

Mivel a korábbi génmegőrzési programokban a magyar kacsa nem szerepelt, génbanki állományainak kialakítása a fajta megmentése érdekében elengedhetetlenné vált. A magyar kacsa kitűnően hizlalható és tömhető, húsa rendkívül ízletes, lédús és fimon rostú. Nagy ellenálló képességű és jó élelemkereső fajta. Egyedei még kisebb lélekszámban fellelhetők Erdélyben és az alföldi tanyavilágban. A gödöllői-most megszüntetett- génbankban fehér és tarka (vadas színű) változatát tartották fenn.
 
Nézze meg 3D-ben
a Nagy Fa-Tál konyháját!
Nagyi Kürtőskalácsa

Nagy Fa - Tál által
szervezett rendezvények:

bollernapok_gyor_logo
szazadok_oroksege_logo

120x240_jav_0319

jazzesbor_logo_300px

Kiemelt parnereink:


koko_logo

 

soproni_logo

 

lipoti_pekseg_logo

 

mfsz_logo

 

logo-2010

 

utazz

 

Totalgz_Log

 

12-oldalas-prosi-big

 

Összes partnerünk »
http://www.gourmann.hu/

Nagy Fa-Tál Gasztronómiai Kft.
2879 Hánta, Dohány u. 28. Tel/Fax: 06-34/353-216,
e-mail: info@nagyfatal.hu

  • Bannercsere
  • vendégkönyv

Honlapkészítés: Adrius Web Team