hu_flag sk_flag
  • főoldal
  • rólunk
  • szolgáltatások
  • gasztrokultúra
  • galéria
  • Referenciák
  • partnereink
  • rólunk írták
  • kapcsolatfelvétel
  • Ételkultúránk
    • Disznótor
    • Gyümölcstermesztés kezdete
    • Húsételek
    • A juhtenyésztés magyar kultúrája
    • Konyhakerti növények
    • A Magyar parasztság ősi ételei
    • Méhészet
    • Őseink és a mai magyarság fűszervilága
    • Őseink ételkultúrája
    • Őseink italai
    • Tájjellegű magyar konyha
  • Növényi ételeink
    • A búza
    • A fejeskáposzta
    • Gombáink
    • Hagymafélék családja
    • Hüvelyesek
    • A kenyér
    • A kukorica
    • A magyar szőlőfajták, mint Hungarikumok
    • Őseink konyhanövényei és fűszerei
    • Őseink tésztaféleségei
    • Tökfélék
    • A paprika
  • Húsételeink
    • A házi nyúl
    • A lóhús
    • A magyar kacsa
    • Magyar őshonos kecske
    • A magyar pulyka
    • A magyar szürke marha
    • Magyar tarka
    • A vaddisznó
    • A mangalica sertés
    • Ősi magyar halfajták
    • Szalontai disznó

A lóhús

Rendszeres fogyasztását mind a csontleletek felaprózottsága, mind pedig Bölcs Leó Taktika című művéből a magyarokat követő lovascsapatokról idézett részlet igazolja, de így él az a közhiedelemben is.
Bölcs Leó jegyzi meg, hogy a magyarok seregeit ménesek tömege követi részben élelem és tej biztosítása céljából.
Anonymus krónikájában arról értesülünk, hogy Ond, Ketel és Tarcal vezérek a Bodrog mentén egy hegyen kövér lovat áldozva nagy áldomást tartottak.
Julianus barát is beszámol 1237-es útja alkalmából a lóhúsevésről. A húst egyébként őseink többnyire pácolták és sós, fűszeres vízben megfőzték.

A kereszténység felvétele után, Szent István idejében a lóhúsevés megszűnőben volt, és már csak „pogány” szokásnak minősült. Sőt, némelyeknek bűnül rótták fel, miként azt az 1046-ban bekövetkezett Vata-féle pogánylázadással kapcsolatosan a XIV. század végi Képes Krónika följegyezte: „Vata átkos és kárhozatos biztatására mind a nép az ördögnek szentelte magát, lóhúst ettek, és mindenféle gonosz bűnt cselekedtek”.

A lóhúsevés ezért vált országos üggyé, mert a lókultusz mélyen gyökerezett a „polgárnak” nevezett magyar hitvallásába. Ősvallásunknak nagy irodalma van, s benne a ló hitbéli szerepét a szerzők sokasága tárgyalja. Ismert az ősi magyar hitvilággal kapcsolatos lóáldozás szokása, és a lovas vagy lóbőrös temetkezés kiterjedt rítusa. Mindezek a szertartások végső soron a lóhús evésében érték el csúcspontjukat, mivel a sírban nem elhelyezett testrészeket a gyászolók fogyasztották el.

A lovas népeknél amúgy a lónak a hús-haszna háttérbe szorul.
A Gilgames-eposzban is van utalás arra, hogy az értékes ló húsát nem eszik. Fogyasztása a vallásos zsidó közösségekben is tiltott.
Mohamed proféra ugyan maga nem evett lóhúst, de nem tiltotta. Ennek ellenéra az iszlám későbbi irányzatai a lóállomány védelme érdekében a lóhúsevés ellen fordultak. A vallásos tádzsikok a lótejet sem fogyasztják.
Ezzel szemben számos adattal rendelkezünk, hogy az Észak-Európában lévő germán népek fogyasztottak lóhúst.
A keresztény Európában Winfried Bonifatius, a későbbi püspök 715-ben tiltotta a lóhúsfogyasztást, majd III. Gergely pápa (731-734) tovább szigorított ezen a rendelkezésen, hogy a lóáldozat „pogány” szokását megtörje.
A tatárjárás után hazánkba érkezett kunok egészen a XIV. századig fogyasztott lóhúst (Takács, 1988-1989).

A lóhúsevés Európába a felvilágosodás idején tért vissza, elsősorban Franciaországban. Ekkor sokan a lóhús egészséges volta mellett érveltek. Larry báró, Napóleon tábori sebésze lóból főzött erőlevessel állította talpra a sérült katonákat. A XIX. század végére a lóhús fogyasztása, a „chevaline” mellett szabályszerű kampány bontakozott ki. Franciaországban és Belgium vallon területein a lóhúsevés mindmáig a legelterjedtebb egész Európában.
Magyarországon a mai napig különleges drága ételnek számít a lókolbász, a lószalámi és a lóvirsli, amit az orvosok különösen gyermekek részére igen egészségesnek és táplálónak tartanak.

 
Nézze meg 3D-ben
a Nagy Fa-Tál konyháját!
Nagyi Kürtőskalácsa

Nagy Fa - Tál által
szervezett rendezvények:

bollernapok_gyor_logo
szazadok_oroksege_logo

120x240_jav_0319

jazzesbor_logo_300px

Kiemelt parnereink:


koko_logo

 

soproni_logo

 

lipoti_pekseg_logo

 

mfsz_logo

 

logo-2010

 

utazz

 

Totalgz_Log

 

12-oldalas-prosi-big

 

Összes partnerünk »
http://www.gourmann.hu/

Nagy Fa-Tál Gasztronómiai Kft.
2879 Hánta, Dohány u. 28. Tel/Fax: 06-34/353-216,
e-mail: info@nagyfatal.hu

  • Bannercsere
  • vendégkönyv

Honlapkészítés: Adrius Web Team